Back to top
Dóra Medveczky

Idealentwurf für eine Akademie von morgen

Restructuring the Academy of Fine Arts, Munich

My master thesis aims to challenge the structure, goal settings and importance of an art academy in the 21st century in the form of a Q&A, exemplified by the Academy of Fine Arts, Munich. Proceeding from basic questions of art education, it tries to find the contemporary analog of the traditional academic institute that conserved valuable qualities but also an obsolete view of art and art education. The concept of a “new academy” gets materialized by means of architecture which results in a radical alteration of the buildings functional hierarchy.

All images are excerpts from the original german copy.

Thanks to: Eszter Salgó, Zsófia Kmet, Carlo Baumschlager, Alexander Tochtermann, Johannes Kirschenmann, Hermann Pitz, Walter Grasskamp, Stefania De Luca, Angela Stiegler, Margareta Simm, Caroline Sternberg, Coop Himmelb(l)au, Studenten der AdBK.

STANDARD clothes rack

The joints of the clothes rack are made of cork set in hard-wood dowels that make them strong yet easy to disassemble without any tools.

Production / György Kosaras

SCHLITZ chair / armchair

The concept aims to separate the form of the seating from its function by taking advantage of the natural flexibility of wood. Cut along one edge, the rigid, rectangular plywood panels become soft and flexible. The originally straight laths bend and sink in use and thus give the seating a pleasant and essential curvature. The strict geometry of the chair becomes organic and able to adapt to its user.

Ehrentribüne

The outcome of a two-week experimental workshop at which the participants were searching for alternatives to consumption in the old city center of Munich by means of sketches, collages and models

The Ehrentribüne is a place that makes it possible to escape the rush of one of the busiest shopping streets of Europe, a non-attraction in an area where everything is worth seeing, an auditorium for the old city street that became nothing but a nice scenery for the consumption. When sitting on the stand the participant of the constantly discount- and landmark-hunting, consume-oriented crowd transforms to a watcher and thus an outsider. However, the observer also becomes an observed object and therefore enters a constant interplay. In this way the focus — that has been laid on the scenery and the goods so far — is driven on the consuming mass, in order to lead people to another level of consciousness.

Künstlerhaus

Residential high-rise with atist's studios in the centre of Munich

Conceptual plan of a residential high-rise in the heart of Munich that also offers well-lighted yet private studios and workspaces for artists. Due to their posionioning in the upper floors of the building, the ateliers are not exposed to the public, while they are provided with good lighting conditions. A big exhibition space on the ground floor enables to present the artist’s works to the passers-by of the neighbouring pedestrian zone.

All visualisations are photos of scale models, produced at an experimental workshop searching for an alternative to 3D renders.

First Impression

Trompe-l’œil

The installation was an attempt to substantially change the perception of a space by minimal means.

Farm school in Alföld

This project invokes the introverted character of traditional Hungarian agricultural developments found in the Great Plains region. Load bearing structural elements are of rammed earth protected from the elements by timber sheathing. The spaces provided can be identified by respective external forms: double pitched = residential, single pitched = school, flat roofed = stables. Each building is orientated in such a way as to determine location of public and private spaces.

Infill

A 6-storey residential infill building in the Nyári Pál Street, Budapest

The dominating factors of this development are to produce maximum comfort, natural daylighting and ease of access to all internal spaces. This is undertaken by reducing internal circulation spaces and rationalisation of the building’s vertical access core. To increase natural daylighting advantage is taken of the neighbouring building’s courtyard in order to share light and reduce shading.

Square cubed

Experiment of casting a very thin concrete structure without using any reinforcing bars.

Sketches

Form Studies

Paper structures made without using glue

Metamorphosis

wooden sctucture

Arbitrary transformation of a found chair.

photo / Judit Emese Konopás

Felsőszölnök

Lookout tower in Felsőszölnök, Hungary

Strucchair

A chair for changing terrain

Strucchair is designed to fit an irregular, and ever-changing environment, produced by nature: the ground. The result is a two-directional adaptive accordion-like structure, which consists of several kinetic units put together sideways, that can move along their own axis, independently from the others and whose number can be further increased. The following model is only a variant, since based on this structure, various forming methods are possible. Strucchair is a low-profile seat for one. during the design phase, while focusing on the ability to fit the changing environment, the user’s comfort was also taken into consideration.

More on:

Winter for Doboz bar in Budapest

Seasonal installation for a club

This installation was created for the winter holidays by using light, glossy, white, translucent barrier tape, therefore it fits all the requirements, are important to keep in mind in a club.

photo / Judit Emese Konopás

Tram stop at Budagyöngye in Budapest

The dynamic motion of passers-by reinforces the concept for triangular development of an existing exposed tram stop: hence reducing obstruction regarding right of way whilst providing shelter from inclement weather.