Vissza az elejére
Dóra Medveczky

SCHLITZ szék / karosszék

A Schlitz egy kísérlet eredménye, egy szék formájának a funkciótól való elválasztására. A fa természetes hajlékonysága miatt, a kemény rétegelt lemez egy él mentén bevágva flexibilissé, puhává válik. Az ülőfelület és a háttámla eredetileg szigorú, egyenes vonalai használat közben a súly hatásra meghajlanak, így téve ergonómikussá a formát.

Photo: Judit Emese Konopás

Idealentwurf für eine Akademie von morgen

A Müncheni Képzőművészeti Akadémia újrastrukturálása, mestermunka

A képek az eredeti német nyelvű példány kivonatai.

Köszönettel: Eszter Salgó, Zsófia Kmet, Carlo Baumschlager, Alexander Tochtermann, Johannes Kirschenmann, Hermann Pitz, Walter Grasskamp, Stefania De Luca, Angela Stiegler, Margareta Simm, Caroline Sternberg, Coop Himmelb(l)au, Studenten der AdBK.

STANDARD ruhaállvány

Az állvány csomópontjait parafa betétes keményfa csapok alkotják, melyek lehetővé teszik azok könnyű, gyors és szerszámmentes szét- illetve összeszerelését.

Kivitelezés / György Kosaras

Ehrentribüne

Egy kéthetes kísérleti műhely eredménye, ahol a résztvevők lehetséges, a fogyasztáshoz nem köthető projektötleteket dolgoztak ki München régi belvárosában skiccek, kollázsok és modellek segítségével.

Az Ehrentribüne (~díszpáholy) egy olyan hely, ahol ki lehet lépni Európa egyik legforgalmasabb bevásárlóutcájának forgatagából, egy nem-látványosság egy olyan környéken, ahol mindent érdemes látni, egy nézőtér a néhai régi városi utca számára, ami mára a konzum hangulatos díszletévé változott. A lelátón üldögélve a folyamatos leárazás- és műemlékvadász, konzumorientált tömegből kiváló ember önmaga szemlélőjévé, kívülállóvá válik. Mindazonáltal, a lépcsőzetes pódium által kiemelve, önmaga is a szemlélődés tárgyává válik, állandó interakcióba lépve ezáltal a környezetével. Ilyen módon az árucikkekről és az azokat körülölelő színfalakról a folyamként áramló, fogyasztó tömegre kerül a fókusz, a tudatosság egy másik szintjére vezetve ezzel a nézelődőt.

Műteremház

Műterem- és lakóház München belvárosában

A konceptuális munka a megfizethető belvárosi lakások hiányából következő müncheni lakásválságra keres választ egy, a belvárosban taláható értékes telek toronyházzal történő beépítésével. A háztömb méretű lakóház a lakások mellett jó fényviszonyokkal rendelkező, privát műtermeket és egy nagy földszinti kiállítóteret is kínál, mely a szomszédos sétálóutca-hálózat folyamatos átmenő gyalogosforgalma miatt kiváló lehetőséget biztosít a művészek munkáinak prezentálására.

A vizualizációk papírmodellekről készült fotók, melyek egy két hetes workshop keretein belül készültek. A workshop célja az idealizált számítógépes renderekkel szemben egy realisztikusabb prezentációs módszer kidolgozása volt.

Első benyomás

Trompe-l’œil

Tanyasi iskola

Az alföldi kb. 10-15 gyermek tanítására alkalmas tanyasi iskola és az azt kiegészítő tanári lakóház tervezése a helyszín atmoszférájából és az ott élő emberek szociális helyzetéből adódóan különleges érzékenységet igényelt. Az alföldi tanyák introvertált karakterét az épületek szerkezetében igyekeztem tovább örökíteni: a vert fallal illetve a funkciónak és tájolásnak megfelelően változó méretű nyílászárókkal határolt belső magot egy egyszerre transzparens mégis védelmet nyújtó külső deszkázat és áttört rácsfal öleli körül. A különböző tetőformák az eltérő funkciójú épületeket egyfajta rangsorba állítják: lakóépület: nyeregtető, iskola: félnyeregtető, ól: lapostető. Az erdei irtás formálásával és a három épület térbeli elhelyezésével a nyilvános és privát terek elkülönítésére törekedtem.

Foghíj

6 emeletes foghíjbeépítés a budapesti Nyári Pál utcában

6 emeletes, az ingatlan helyszínéből fakadó értéke miatt nagy belmagasságú, fényes, minél jobb lakásokat felsorakoztató épület tervezése volt a célom, ami elég nehéz feladatnak bizonyult a telek rossz adottságaiból következően. a közlekedő rendszer minimalizálása okán fél szinttel az utca szintje alá süllyesztett hátsó traktus szuterénjében a kötelező földszinti könyvesbolt-antikvárium funkció mellé könyvrestaurátor műhelyt képzeltem el, mely felett a félemeleti irodán túl csökkenő méretű erkélyekkel rendelkező lakások helyezkednek el. a belső homlokzat ilyenforma megmozgatásával minél több fényt akartam a szinte kötött, szomszéd házzal közös belső udvarba juttatni. a ház karakterét a belső homlokzat dinamikáján túl a két fő iránnyal, az utcával és a szomszédos házak tűzfalaival párhuzamos falak váltakozó ritmusa adja, melyek csak azokat a helyiségeket határolják, ahol erre kifejezetten szükség van.

Négyzet a köbön

Kísérlet egy szokatlanul könnyed, mégis erős beton struktúra létrehozására vasalatok használata nélkül.

Skiccek

Formatanulmányok

Egy elem térbeli sorolásával létrehozott struktúra ragasztó és más kötőanyag használata nélkül

Metamorfózis

fa plasztika

Egy talált szék önkényes konverziója.

Fotó / Judit Emese Konopás

Felsőszölnök

Faszerkezetű kilátó Felsőszölnökön

Strucchair

Egy szék változó terepre

A szék egy, a változásokra reagálni képes struktúra, mely nem csak a terep formájához alkalmazkodik, a használója is kényelmesen elhelyezkedhet rajta. Minderre egy harmónika-szerű konstrukció adott lehetőséget, amelyben a két önmagában sem statikus négyszögből álló keretek szabadon elmozdulhatnak egymáshoz képest.

Publikációk: * Yanko Design * Trendguide * Trendhunter

Tél

Szezonális installáció egy klub számára

Az installáció fehér, fényes, áttetsző kordonszalagból készült, ami olcsó és könnyű anyag, így megfelel mindenféle kritériumnak, ami egy szórakozóhelyen fontos lehet.

photo / Judit Emese Konopás

Budagyöngye villamosmegálló

A projekt alapja az emberek áramlása a sínpárok kereszteződései által kialakított hegyesszögű kis placcon. Egy olyan fedett, nyitott objektumot képzeltem el, aminek lábai szabad utat adnak a megszokott útvonalakon a villamos felé, de adott esetben szélvédőként is szolgálnak.